Dáte si polotovar

Dáte si polotovar

21. 6. 2019 | Zboží | Žádné komentáře

Polotovar je rozpracovaný ještě nedokončený výrobek, který je nutno ještě dodělat, aby získal svou konečnou podobu. Polotovar v potravinářství má obrovské zastoupení a jeho druhů je mnoho. V podstatě jde o to spotřebiteli přinést chuťově dobrý pokrm, se kterým bude mít co nejméně práce. Výrazně nám tedy šetří čas, a pokud není potřeba ho ještě vařit, ale jen zalít horkou vodou – jako instantní polévku, dát si ho můžeme vlastně kdekoliv. Navíc jen za pár korun. Jenže všechno má své, ale a jak teď můžeme všude kolem slyšet, nejde o nic moc zdravého.
vystavené plechovky
A aby také ano. Vždyť na nich není vůbec nic čerstvého, navíc aby se uchovala chuť a výrobek byl trvanlivý, musí projít ošetřením a to opravdu není nic pro zdravou výživu. V kuchyni se jim často stejně nevyhneme a ani nám to možná tak nepřijde. A i když se celý rok snažíme jíst co možná nejlépe a jen čerstvé a zdravé doma uvařené jídla přijde doma, kdy nějaký ten polotovar využije každý – třeba letní dovolená nebo letní festival, kde není čas zdlouhavě vařit, a když máme hlad, sníme cokoliv.
stany u lesa

Není polotovar jako polotovar

Pokud si běžně usnadňujeme práci pomocí polotovarů a nejsme schopni a ani umíchat těsto na bábovku nebo perník a vždy sáhneme po variantě v prášku, hranolky jiné než předsmažené nekupujeme a bez bujónu neuděláme ani guláš je to něco jiného než, když po nějakém tom sáčku s polotovarem sáhneme jen výjimečně. Občas se stane každému, že nestihne něco uvařit nebo prostě jen nemáme kde. V tom případě je polotovar dobrá volba a hlavně nám asi ani nic jiného nezbude. Nemusíte tak mít výčitky svědomí, když si na dovolenou nabalíte pytlíkové polévky a těstoviny s omáčkou – vždyť to nejíte přece každý den. Jen častá konzumace takových jídel je pro tělo škodlivá, v malé míře se, ale vůbec nic neděje a tak se s chutí do toho můžete pustit.
Pokuste se vybírat i polotovary pečlivě. Výrobci se snaží nepoužívat, alespoň občas zbytečně moc konzervačních prostředků a umělých dochucovadel, pokud si tohle hodně hlídáte, sáhněte po variantách pro děti, bývají lepší. Sice to nebude žádná velká gastronomická bomba, ale najíte se a opravdu si usnadníte práci. Polotovary jsou velkým hitem všude na světě, a lidé vědí, proč je kupují. Jen se to s nimi nemá moc přehánět. A přece jen pokud vyrážíme na dlouhou túru a čeká nás noc pod stanem v kempu, těžko si tam připravíte večeři o několika chodech – taková fazole s párkem z plechovky a hrníčková polévka, kterou jen zalijeme horkou vodou, přijde vhod. A dokážete si přestavit letní výšlap nebo výlet bez paštiky? To k tomu prostě patří.
 

By

About Auther

about author